2009 február - áprilisában Száraz Csilla régész Molnár József régésztechnikussal folytatott régészeti szakfelügyeletet az egykori üveggyár területén, az üveggyár bontási munkálatai közben. A régészeti szakfelügyelet pozitív eredménnyel zárult, a területen megtalálták többek között a váron áthaladó szekérút egy részletét, építményekre utaló cölöpsorokat figyeltek meg, és rengeteg 17. századi kerámiatöredéket, fémleletet (kard, ágyúgolyó) gyűjtöttek.
 
Az építési terület É-i részén végzett 170 négyzetméteres próbafeltárás során fontos objektumra, a várról készült metszeteken is ábrázolt, széles, fából ácsolt szekérút részletére bukkantak. Az előkerült útszakaszt átmetszették. A metszetből megállapítást nyert, hogy az utat vastag deszkákból készítették, többször megújították, felszínét eleve domborúra képezték ki, hogy levezesse az esővizet. Szerkezetét tekintve adat van arra, hogy két oldalát cölöpök közé tették, zsaluzták, alája földet hordtak.
 
Dr. Vándor László a próbafeltárás szakértőjeként azonosította a metszeteken is ábrázolt szekérutat. Az út nyomvonalát GPS koordinátákkal rögzítették, amit Vándor László térképre vetített. E helymeghatározással közelebb kerültünk a kanizsai vár pontos helyének meghatározásához.
 
 
 

Kapcsolat

NAGYKANIZSA
Vár utca 5.

Telefon: (93) 537-382

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.